You are either not logged in or not registered with our community. Click here to register.
 
December 05, 2016, 02:45:55 PM

Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Click here if you are having problems.
Default Wide Screen Beige Lilac Rainbow Black & Blue October Send us your theme!

Hark!  The Herald!
Holiday Issue 2016

Wiki Blogs Dicebot

Author Topic: Microphone issue when setting up for Mumble  (Read 2607 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline AdammairTopic starter

Microphone issue when setting up for Mumble
« on: August 11, 2012, 09:13:13 AM »
Hi everyone!

I'm hoping someone can give me some advice or a little help with a problem with setting up my webcam/microphone for use with Mumble.

Let me start out with what I know. I have a USB webcam with a mic built in. I've used it successfully with Mumble before, and the only problem I had was that I had to go into setup every time, or else the people in the Mumble chat room claimed I sounded like an electronic chipmunk, or some such. I can assure you that I don't sound like that in real life. *chuckles*

I recently upgraded the motherboard, processor, and video card in my computer. Now, when I run through the Mumble setup, I get an echo-type feedback when I get to the part where it asks me to speak loudly, then softly. I can hear my voice, but it echoes, fading out over several seconds. I also get an echo from background noise, as well, even when not speaking.

I am wondering if swapping the USB headers to the new motherboard has anything to do with this, or maybe there is a conflict with the sound drivers (don't see how, as I didn't do anything to the sound card, nor the drivers).

Any help would be appreciated, and if anyone needs any other information about my computer setup, I will do my best to answer.

Thanks,
Adammair

Offline Saffron

  • ღ Your Designer Drug ღ Myobi's Hither and Thither Girl ღ
  • Dame
  • Addict
  • *
  • Join Date: Dec 2008
  • Location: ღ I would have you, right here on this desk, until you begged for mercy twice. ღ
  • Gender: Female
  • ღ Twice. ღ
  • My Role Play Preferences
  • View My Rolls
  • Referrals: 6
Re: Microphone issue when setting up for Mumble
« Reply #1 on: August 12, 2012, 12:16:20 AM »
Before connecting, run the audio wizard and turn things down until you don't get that feedback. It also helps to select Push to Talk instead of constantly keeping the mic on, so even if you do get feedback it's not barraging the other users.

Offline AdammairTopic starter

Re: Microphone issue when setting up for Mumble
« Reply #2 on: August 12, 2012, 12:21:22 AM »
Thanks, Saffron. I have it set to Push to Talk already. I will give your other suggestion a try.

Offline Vekseid

Re: Microphone issue when setting up for Mumble
« Reply #3 on: August 12, 2012, 03:04:41 AM »
What OS and version are you using?

Offline AdammairTopic starter

Re: Microphone issue when setting up for Mumble
« Reply #4 on: August 12, 2012, 06:50:06 AM »
Windows 7 Professional